naukica

„GUMENO“ JAJE

Posted on: 2. april 2012.

Ljuska jajeta sadrži dosta kalcijuma, a to je onaj isti kalcijum koji se nalazi i u našem telu, i od koga naše kosti i zubi postaju čvršći. Kalcijum se stalno troši iz organizma, pa ga stalno treba i unositi u organizam.

Šta se dešava kada se kalcijum potroši?

Potreban materijal:

– tvrdo kuvano jaje ili nekuvano jaje

– alkoholno (belo) sirće

– čaša

Postupak rada:

a) U čašu stavimo tvrdo kuvano jaje i prelijemo ga sirćetom. Tako stoji 2-3 dana, a na kraju trećeg dana isperemo jaje hladnom vodom. Dobićemo „gumeno“ jaje, kojim se, naravno, možemo poigrati ili organizovati malo takmičenje – koje jaje će najviše odskočiti.🙂

b) Isto možemo uraditi i sa nekuvanim jajetom. Stavimo jaje u čašu i prelijemo ga sirćetom. Videćemo da se na kori jajeta formiraju  mali mehurići, a to je ugljen-dioksid koji se oslobadja.

Posle 24 časa, sipamo sveže sirće u čašu, a staro prospemo. Pritom treba biti pažljiv, jer sadržaj ovog jajeta će držati samo tanka membrana koja lako može pući, pa je važno pažljivo ga izvaditi iz čaše, a zatim i vratiti u sveže sirće. Zatim ga ostavimo da stoji još nedelju dana u sirćetu i dobićemo „gumeno“ jaje.

Zašto se ovo dešava?

Kora jajeta sadrži kalcijum koji se „troši“ pod dejstvom sirćetne kiseline. Pošto se istovremeno ne nadoknadjuje, jaje ostaje prekriveno samo tankom membranom i izgleda kao da je gumeno.

Da bi imali zdrave i čvrste kosti i zube, treba svakodnevno da unosimo kalcijum u organizam. Zato su mleko i mlečni proizvodi, koji su bogati ovim mineralom, veoma važni u ishrani, posebno kod dece koja rastu i razvijaju se i kod koje kosti tek treba da očvrsnu.

 

Pročitaj i ovo:  KOSTI ČUVA KALCIJUM

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

april 2012.
M T W T F S S
« Mar   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Naukica

Unesite svoju adresu e-pošte da biste pratili ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte.

%d bloggers like this: