naukica

ADITIVI U ISHRANI

Posted on: 31. marta 2012.

Supstance koje se u malim količinama dodaju namirnicama i drugim prehrambenim proizvodima u cilju poboljšanja njihovih svojstava, zovu se aditivi. Dele se na prirodne i veštačke, a ima ih preko 350. Aditivi namirnicama menjaju sastav, kvalitet, aromu i dužinu trajanja. Od načina i količine aditiva koji se unose u organizam, zavisi i stepen njihove štetnosti, jer stručnjaci kažu da apsolutno neškodljivih aditiva – nema. Unošenje aditiva u većoj količini od dozvoljene, narušava normalnu razmenu materija u organizmu, može izazvati trovanje, ali i mnogo teže posledice.

S druge strane, za kvalitet namirnica mnogo je opasnije prisustvo pesticida i teških metala nego npr. korišćenje hemijskih aditiva. Najbolje je, sigurno, koristiti neprskano ili organski proizvedeno voće i povrće, uzgajano na što većoj udaljenosti od prometnih puteva i industrijskih centara.

U dozvoljene aditive ubrajaju se: antioksidansi, boje, konzervansi, zgušnjivači, aromati, začini i dr.

Antioksidansi

Antioksidansi su materije koje sprečavaju ili usporavaju oksidaciju hrane u kontaktu sa vazduhom, tj. sprečavaju da ona pocrni. Označeni su slovom E i brojevima od 300 do 321. Ako se upotrebljava vitamin C (E 300) nema štetnog delovanja.

Konzervansi

Sve ono što se dodaje hrani da bi sprečilo rast ili uništenje mikroorganizama smatra se konzervansima. Prirodni konzervansi su: kuhinjska so, morska so, šećeri i organske kiseline (jabučna, vinska, mlečna i limunska).

Hemijski konzervansi su određena sintetička jedinjenja, koja sprečavaju kvarenje prehrambenih namirnica i produžavaju im rok upotrebe. Obeleženi su slovom E i brojevima od 200 do 299.
U domaćinstvu od hemijskih konzervanasa za pripremu zimnice najčešće se koristi dodatak koji se i prodaje pod imenom „Konzervans“. Osetljivim osobama, ovaj dodatak može da smeta i u minimalnim količinama.

Boje

Boje se dodaju u različite namirnice, jela i proizvode. Mogu biti prirodne (organske) i veštačke (sintetske) boje. Na proizvodima su označene slovom E i brojevima od 100 do 199.

Prirodne boje su bezopasne po zdravlje ljudi, jer potiču iz prirodnih izvora (cvekla, šargarepa, bundeva, kajsija, jagode, borovnica…) Dozvoljene prirodne boje su: hlorofil (zelena), karotin (žuta), karamel (smeđ, tamnosmeđ) i dr.

Emulgatori

Emulgatori se koriste za povezivanje dve ili više mešavina (sastojaka) koje se međusobno ne mogu mešati (npr. masnoća i voda u majonezu i kremovima). Označeni su slovom E (brojevi od 322 do 452). Najčešći je lecitin E 322, prirodni sastojak koji se dobija od žumanca.

Zgušnjivači

Koriste se za zgušnjavanje vodenastih mešavina. Oni čine želee i pudinge kremastijim. Označeni su slovom E (brojevi od 453 do 619). Najčešće se dobijaju od kukuruza i krompirovog skroba i relativno su bezazleni.

Aromati

Aromati se drugačije zovu „pojačivači ukusa“ i upotrebljavaju se da bi namirnicama ili hrani dali intenzivniji ukus. Označeni su slovom E i brojevima počev od 620.

Začini

Najveći broj začina su proizvodi biljnog porekla, karakterističnog mirisa i ukusa ili boje. Dodaju se prehrambenim proizvodima i alkoholnim i bezalkoholnim pićima radi postizanja odgovarajućeg mirisa, ukusa, boje ili radi svarljivosti.

1 Response na "ADITIVI U ISHRANI"

[…] O autoru KOSTI ČUVA KALCIJUM ADITIVI U ISHRANI […]

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

mart 2012.
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Unesite svoju adresu e-pošte da biste pratili ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte.

%d bloggers like this: